Obsah

Dnešní školní jídelny

Typ: ostatní
Příspěvek zaslaný do Hradeckých novin č. 1/2019.

DNEŠNÍ ŠKOLNÍ JÍDELNY

V posledních letech došlo ve školním stravování k výrazným změnám. Většina jídelen byla zrekonstruována a vybavena moderním technickým zařízením. I díky tomu si školní jídelny po léta udržují vysoký hygienický standard. Zlepšilo se zásobování jídelen a kvalita dodávaných surovin, začínáme vařit i z BIO potravin. Při sestavování jídelníčků můžeme zařazovat i jídla krajová, či méně obvyklá a zdravá např. z tofu, jáhel, pohanky, cizrny a jiných dříve nedostupných či neznámých potravin. Není přitom vůbec jednoduché sestavit zdravý, pestrý a nutričně vyvážený jídelníček, který by odpovídal požadavkům školního stravování a zároveň chutnal malým strávníkům. Každé dítě si z domova přináší různé stravovací návyky. Děti mnoho pokrmů neznají a odmítají je jíst. Pokud děti doma s oblibou konzumují sladkosti, sladké bílé pečivo, hranolky, instantní polévky apod. a nejsou zvyklé jíst zeleninu, ryby a luštěniny, je pochopitelné, že jim ve školní jídelně nechutná. Naše školní jídelny nemají jen funkci „sytící“, ale i roli výchovnou. Je ideální mít obětavé a podnikavé pracovníky, kteří vyzkouší nespočet způsobů, jak nenásilně přimět děti jíst i to, co jim „nechutná“ - tento slovní výraz děti používají i v případě, že takové jídlo ještě nikdy neochutnaly, nebo se jim prostě nelíbí jeho barva či vzhled. Motivovat děti není snadné, o to víc však těší jakýkoliv, byť jen malý, úspěch. Je dobré hledat způsoby, aby alespoň část toho, co jim připravíme, děti také snědly. Proto si mohou např. ranní svačinku s paní kuchařkou nejen připravit, samy namazat a přikrášlit, nachystat si ovoce či zeleninu, děti to baví a zapojují svou neúnavnou fantazii, v poledne si nalít polévku, či nachystat na svůj talířek třeba přílohu k hlavnímu pokrmu.  A to by bylo, aby to všechno potom zůstalo na talířku netknuté! Je radost, jak potom těm malým chutná. Samozřejmě že existují výjimky. Ale člověk se nemá jen tak vzdávat a má hledat nové a nové způsoby. Proto je dobře dále pokračovat v této záslužné činnosti. A vězme, že děláme svět alespoň o kousíček lepší.  

Alena Hložková, vedoucí jídelny


Vytvořeno: 12. 2. 2019
Poslední aktualizace: 12. 2. 2019 07:25
Autor: Jitka Celtová